Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων με θέμα : “Ταξίδι στη Χώρα των Επιστημών και των Τεχνών” και “Ιστορία, Λαϊκές Παραδόσεις, Ήθη και Έθιμα του Τόπου μας” και εν όψει του Πάσχα, της σπουδαιότερης γιορτής της Χριστιανοσύνης,  η κα Μαργαρώνη Ελένη και η κα Φουντούκη Μαρία πραγματοποίησαν επιμορφωτική ομιλία στους μαθητές του σχολείου με θέμα: “Πάσχα – Τέχνη  – Παράδοση”. 

Παρουσιάστηκε ο βαθύτερος συμβολισμός του Πάσχα μέσα από την σκοπιά της Τέχνης και της Παράδοσης,  αρχής γενομένης από την κορύφωση του Θείου δράματος, δηλαδή από το βράδυ της Μ. Πέμπτης με τον στολισμό του Επιταφίου, όπου  όλοι οι πιστοί μπορούν να εναποθέσουν το καλλιτεχνικό τους λιθαράκι μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής ευλάβειας, ακολούθως η Μ. Παρασκευή, με την Αποκαθήλωση του Κυρίου, την περιφορά του Επιταφίου και το Μοιρολόι της Παναγίας και τέλος, το Μ. Σάββατο  με την έλευση της Πρώτης  Ανάστασης, την μετάδοση του Αγίου Φωτός και την Δεύτερη Ανάσταση του Κυρίου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην σημασία του Πάσχα στη Θρησκευτική Τέχνη. Σε όλη την ιστορία, οι καλλιτέχνες γοητευμένοι από τη βαθιά αφήγησή του, μετέφρασαν το θεολογικό του νόημα σε μυριάδες εικαστικές εκφράσεις. Πέρα από τις θρησκευτικές του ρίζες, το Πάσχα χρησιμεύει ως ένα σαγηνευτικό θέμα στην ιστορία της Τέχνης, αντικατοπτρίζοντας την πολιτιστική, κοινωνική και καλλιτεχνική εξέλιξη ανά τους αιώνες, όπου η Πίστη συναντά τη δημιουργικότητα και οι διαχρονικές αλήθειες αντηχούν σε πολιτισμούς και εποχές.

Άλλωστε όλα στη ζωή, ήθη, έθιμα, κ.ά. βασίζονται στη Πίστη μας, στη Τέχνη και στην Παράδοση, οι οποίες, ανήκουν στις ανώτερες πνευματικές ανησυχίες, συχνά , αλληλοσυμπληρώνονται και εν τέλει ενώνουν τις κοινωνίες των ανθρώπων.

Οι μαθητές καλλιεργήθηκαν σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και τονώθηκε η θρησκευτική τους συνείδηση.

Είθε η ψυχική ανάταση του Πάσχα να εμποτίσει στις καρδιές όλων την ύψιστη Τέχνη της Αγάπης.

Καλή Ανάσταση!

Αφήστε σχόλιο